2009. augusztus 25., kedd

Deák B. Ferenc festőművész (1938-2004)

Idősödő festőművész volt már, amikor Deák B. Ferencet megismertük.

Nem tartozott az ,,ötperces" alkotók közé: festményein sokat dolgozott. S valahogy mindig úgy érezte, sohasem készült el velük. Azok, persze, nem voltak befejezetlenek. Komplettek voltak - ám egy alak vagy egy felhő általában az utolsó pillanatban kerültek a képre.
- Vigyázzatok, még ragad! - mondta ilyenkor, miután átvettük tőle a megbeszélt festményeket. Persze, hogy vigyáztunk! Sokszor áhítattal vettük kézbe őket, s szinte nem is szívesen adtuk tovább arra a néhány napra, amíg a képkeretező is elvégezte velük a munkáját.
Feri olyan volt, mint kagylóban az igazgyöngy: kevesen tudtak közel kerülni hozzá. Zárkózott, befelé forduló, érzékeny művészként nehezen viselte el az alkotáson kívül eső, hétköznapi terheket.

Deák B. Ferenc: Hóesés után (50 x 70 cm, olaj + farost. Magántulajdon.)

Fiatal korában évtizedekig színészként dolgozott, alakját számos filmszalag is őrzi. Ám ahogy változott a világ, vele együtt megváltozott számára a színházi légkör is, és inkább visszatért a festőállványhoz, a képzőművészet kedvelőinek nagy-nagy örömére. Hiszen a Deák B.-festmények olyan idilli, lírai, lebegő hangulatot árasztanak, amellyel nagyon jó együtt élni. Halványkéket, kevés narancsot vagy sok-sok bíbort használt a képein. Nála egy késői délután, egy naplemente sohase hajlott giccsbe, megmaradt elegáns, finom költői visszafogottságban.
Sajnos, csupán néhány esztendeig tudtunk együttműködni.
Elment, pedig alig múlt hatvanéves.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy megtaláltam az oldalt, és Deák B. Ferenc festőművész emlékét őrző bejegyzést. Azon kevesek közé tartozom, akiknek sikerült még alkotó ereje teljében ismerni őt, és örülök, hogy barátként engedett be az életébe. Egy kiállításán készült fotó gyűjteményt adott nekem, hogy azokkal illusztráljam verses kötetemet... ez rég volt! De a verses kötet most megjelent, benne az Ő képeivel!
    Szeretnék ebből a kötetből egy példányt a Galériának eljuttatni, ha lehetséges.
    Üdvözlettel: Varga Magdolna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Varga Magdolna, hol lehet megvenni a könyvet?

      Törlés
    2. Kedves Varga Magdolna!
      Engem is érdekelne a verses kötete - benne Ferike (Ő az unokatestvérem volt ) képeivel. Hol lehet hozzájutnk?
      Köszönettel:
      A-né Katyus

      Törlés