2009. augusztus 28., péntek

Zákány Eszter keramikusművész (1943-2006)

Zákány Eszter különös gonddal készítette apróbb-nagyobb, korongolt kerámia figuráit










Sok emlék kapcsol vissza bennünket Zákány Eszter keramikusművészhez.
Galériánk megnyitását követően csaknem azonnal kapcsolatba kerültünk vele. Szentendrén, egy Iskola utcai remek kis házban élt akkoriban. Hozzá is mindig nagyjából pontosan, bejelentett időpontban érkeztünk. Ezzel a mai napig szeretjük megtisztelni a művészeket.
Eszter minden alkalommal frissen sminkelve, patyolattiszta műteremben frissítővel és pogácsával várt. És beszélgetéssel!
Mindig volt téma. Ezek során gyakran felcsillant remek, sokszor szarkasztikus humora, és az is szórakoztató volt, ha éppen olyasvalaki került szóba, aki nem tartozott a legszűkebb baráti köréhez...
Aztán válogathattunk a galériánknak szánt alkotásai között. Rendkívül vékonyra korongozott, kedves kis kerámia figuráit matt fehérre mázazta, az arcon vagy a kezébe adott tárgyon jelent meg olykor kevés szín: sárga, rózsaszín, kék vagy lila. A vásárlóink értékelték ezeket a minőségi alkotásokat, és kedvesnek tartották, hogy egyik-másik csengettyűként vagy mécsestartóként funkcionált.
Sok száz alkotása talált gazdára galériánkban az évek során.
Halála előtt nem sokkal elszakadtunk egymástól. Már egy új, csodálatos kis házban élt Szentendre és Leányfalu határában - sajnos, pár évig tudott csak örülni ennek. Épp kísérletező kedvében volt: modernebb, dizájnosabb tárgyakat kezdett készíteni egy kicsit komolyabb alapanyagból, mint az agyag.
Emlékét szeretettel őrizzük meg, mert kedves volt, egyenes és nagyon tisztességes.
És remek keramikus.


Két bájos kislány alak Zákány Eszter alkotásai közül. Szépségükön túl mint mécsestartók is igen hangulatosak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése